dimecres, 18 de novembre del 2009

L'ECONOMIA EXPLICADA AMB DUES VAQUES

SOCIALISME: Tens 2 vaques. L'Estat t'obliga a donar-ne 1 al teu veí que no en tenia cap.

COMUNISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et DÓNA una mica de llet.

FEIXISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et VEN una mica de llet.

NAZISME: Tens 2 vaques. L'Estat te les pren i et fot un tret al cap.

BUROCRACISME: Tens 2 vaques. L'Estat en perd una, muny l'altra i llença la llet per terra.

CAPITALISME TRADICIONAL: Tens 2 vaques. Te'n vens una i et compres un toro. Cries més vaques. Te les vens i guanyes diners. Et jubiles ric.

NEO-LIBERALISME: Tens 2 vaques. Vens 3 de les teves vaques a la teva empresa que cotitza a borsa mitjançant lletres de crèdit obertes pel teu cunyat al banc. Després executes un intercanvi de participació del deute amb una oferta general associada, amb el que recuperes les 4 vaques, amb exempció d'impostos per 5 vaques. La llet que fan les teves 6 vaques és transferida a través d'intermediari a una empresa amb seu a les Illes Caimàn, que torna a vendre els drets de les 7 vaques a la teva companyia. L'informe anual afirma que tens 8 vaques amb opció a una altra més. Agafes les 9 vaques i les talles a trossets. Vens els trossets de les 10 vaques. Curiosament, durant tot el procés ningú s'ha adonat que en realitat tu només tens 2 vaques, fins que peta tot.

ECONOMIA JAPONESA: Tens 2 vaques. Les redissenyes a escala 1:10 i fas que et produeixin el doble de llet. Però no et fas ric. Rodes tot el procés en dibuixos animats, ho titules "Vakimon" i et fas milionari.

ECONOMIA ALEMANYA: Tens 2 vaques. Gracies a un procés de reingenieria aconsegueixes que visquin 100 anys, mengin un cop al mes i es munyin soles. Ningú creu que tingui cap mèrit.

ECONOMIA RUSSA: Tens 2 vaques. Les comptes i tens 5 vaques. Tornes a comptar i te'n surten 257. Tornes a comptar i tens 3 vaques. Deixes de comptar vaques i obres una altra ampolla de vodka.

ECONOMIA XINESA: Tens 2 vaques. Tens a 300 paios per munyir-les. Expliques orgullós al món la teva increíble ratio de productivitat lletera. Dispares a un periodista que pretenia explicar la veritat.

CAPITALISME AMERICÀ: Tens 2 vaques. Te'n vens una i forces l'altra a produir la llet de 4 vaques. Et sorprens quan es mor.

ECONOMIA IRAQUÍ: No tens cap vaca. Ningú es creu que no tinguis cap vaca, et bombardegen i t'envaeixen el país. Segueixes no tenint cap vaca.

ECONOMIA INDIA: Tens 2 vaques. Les poses en un altar per adorar-les. Segueixes menjant arròs al curry.

ECONOMIA SUÏSSA: Hi ha 5.000.000.000 vaques. Se suposa que deuen tenir amo, pero sembla que ningú sàpiga qui és.

ECONOMIA FRANCESA: Tens 2 vaques. Et declares en vaga, organitzes una revolta violenta i talles totes les carreteres del país, perquè vols tenir 3 vaques.

ECONOMIA NEOZELANDESA: Tens 2 vaques. Una d'elles la trobes cada dia més atractiva.

CAPITALISME ITALIÀ: Tens 2 vaques. Una d'elles és la teva mare, l'altre la sogra.

CAPITALISME BRITÀNIC: Tens 2 vaques. Estàn boges.

ECONOMIA ESPANYOLA: Tens 2 vaques, però no saps on són. Però com que ja és divendres, baixes al bar a esmorzar i llegir el Marca. En tot cas, ja les buscaràs dimecres després del pont de Sant Pancràs.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Donen molt de si dues vaques. Una abraçada!